Kuchnia jest jedynym pomieszczeniem w domu, który można połączyć kilka rodzajów płytek na różnych powierzchniach. Umiejętne ich zestawienie sprawi, ze zyska ona stylowy i piękny wygląd. Wybierając kafelki do kuchni, należy przede wszystkim brać pod uwagę ich walory użytkowe – lśniąca, gładka płytka idealnie sprawdzi się na ścianie, w przeciwieństwie do płytek podłogowych, które przede wszystkim muszą być bezpieczne i zapobiegać ślizganiu się. Oto kilka wskazówek, jak wybrać płytki do kuchni.
Zanim zdecydujesz się na materiał, musisz określić, w jakim miejscu chcesz go zastosować. Płytki mogą być umieszczone na ścianie, szczególnie w miejscach narażonych na zachlapanie wodą czy pryskającym tłuszczem, na podłodze, a nawet – na blacie.
Ze słowem „płytka” większość ludzi kojarzy kafelki ceramiczne, ale tak naprawdę w funkcji płytki można zastosować wiele innych materiałów: granit, trawertyn, marmur, kamień łupkowy, konglomerat, korek, winyl czy szkło. Winyl czy korek stosuje się raczej na podłogach, ceramika i kamień są uniwersalne, szkło układa się wyłącznie na ścianach. Część z tych materiałów może być stosowana w kuchni bez ograniczeń, część wymaga jednak szczególnego przygotowania, z uwagi na szczególne warunki panujące w kuchni – na przykład kamień naturalny wymaga impregnacji, która zabezpieczy go przed działaniem tłuszczu.
Oczywiście, ważnym argumentem przy wyborze płytek jest budżet, jakim dysponujesz – ceny płytek są bardzo zróżnicowane, w zależności od zastosowanego materiału, designu itp. W tym przypadku pomocne bywają sklepy sprzedające materiały wykończeniowe – po przekazaniu wymiarów i planu pomieszczenia pracownik pomoże wyliczyć Ci ilość potrzebnego materiału i skalkulować cenę.
Należy także rozważyć wytrzymałość i odporność wybranego materiału oraz sposoby jego konserwacji – to, w jaki sposób i z jaką intensywnością eksploatujesz kuchnię, powinno mieć wpływ na Twoją decyzję. Przykładowo, płytki ceramiczne zastosowane na blacie są łatwe w utrzymaniu i dobrze znoszą wysoką temperaturę, ale z kolei łatwo się kruszą i pękają w kontakcie z ciężkimi naczyniami. Te wszystkie niuanse należy rozważyć przy wyborze kafelek.
Szczególnym miejscem jest podłoga kuchenna – duży ruch, zwierzęta domowe, rozlana woda, plamy z żywności i mocne środki czyszczące powodują, że umieszczone tam płytki powinny być wyjątkowo trwałe. Dlatego konieczny jest wybór kafelek z wyraźnym oznaczeniem „płytka podłogowa”. Będą one odpowiednio trwałe, a wysoki współczynnik tarcia zredukuje ryzyko poślizgnięcia się, co w kuchni może być szczególnie niebezpieczne. Również płytki z teksturą będą doskonałym wyborem na podłogę w kuchni – są mniej śliskie, a na ich powierzchni nie znać smug, co ma znaczenie przy częstym zmywaniu.
Jeśli chodzi o płytki ścienne, nie ma takich ograniczeń. Błyszczące i kolorowe kafelki będą tam jak najbardziej na miejscu, pod warunkiem, że dobrze znoszą kontakt z wodą, tłuszczem i częste czyszczenie. Ceramika, szkło, kamień, porcelana czy metal pozwolą zaaranżować ścianę, która będzie w Twojej kuchni centralnym elementem dekoracyjnym, w subtelny lub odważny sposób łącząc się z resztą wystroju. Dobierz ścienne i podłogowe płytki w sposób odzwierciedlający Twój gust, a jednocześnie dostosowane do Twoich potrzeb i budżetu i uzyskaj efekt, o którym zawsze marzyłeś!