Najlepsze noże do kuchni – na co zwrócić uwagę?
Dobry nóż to niewątpliwie jeden z najważniejszych przedmiotów kuchennych, ponieważ przy jego pomocy można bez problemu przygotować każdy posiłek. Warto przy tym podkreślić fakt, iż obecnie należy zaopatrzyć się w co najmniej kilka rodzai noży, ponieważ inny nóż przeznaczony jest do obierania, jeszcze inny do siekania a jeszcze inny do filetowania ryb.
Ostrze
Podczas zakupu noża kuchennego najważniejszym parametrem, na który należy zwrócić uwagę jest oczywiście jego ostrze, które najlepiej, aby było wykonane z wytrzymałej stali. Warto przy tym podkreślić fakt, iż im więcej warstw wspomnianej stali, tym oczywiście lepsza ostrość oraz wytrzymałość samego noża. Niestety za dobrej jakości nóż kuchenny należy zapłacić niemałą kwotę, jednak taki nóż powinien dobrze służyć domownikom przez co najmniej kilka lat. Na jaką jednak stal warto się zdecydować? Obecnie w sklepach można zakupić zarówno noże wykonane ze stali węglowej, jak i ze stali nierdzewnej. O ile te pierwsze są łatwiejsza do naostrzenia, o tyle te drugie są mniej podatne na rdzewienie, dlatego też przed zakupem należy się bardzo dobrze zastanowić, co jest dla nas najistotniejsze.
Rękojeść
Drugim parametrem, na który należy zwrócić uwagę podczas zakupu dobrego noża jest jego rękojeść, która najlepiej, aby była wykonana z materiału ograniczającego potliwość dłoni. Warto również zwrócić uwagę na to, aby nóż idealnie leżał w dłoni, dzięki czemu posługiwanie się nim nie sprawi żadnych problemów (nóż nie powinien wyśliznąć się z dłoni podczas krojenia, siekania, czy też wykonywania innych czynności). Inwestując w dobrej jakości nóż, warto zdecydować się na zakup noża, który nie ma oddzielnej rączki, a wykonany jest w całości ze stali, pamiętając jednak o tym, iż cena takiego noża z pewnością nie będzie należeć do najniższych.
Rodzaj
W obecnych czasach stosowanie wyłącznie jednego rodzaju noża, czyli tzw. noża uniwersalnego to troszkę za mało, ponieważ przy jego pomocy nie można niestety wykonać wszystkich czynności kuchennych podczas przygotowywania codziennych posiłków. W jakie jednak rodzaje noży warto się zaopatrzyć? Osoby, które spędzają w kuchni na gotowaniu wiele godzin, powinny z pewnością zaopatrzyć się w nóż do krojenia pieczywa, nóż do obierania warzyw, nóż do filetowania ryb, nóż do sera, tasak, a także nóż szefa. Jeśli chodzi natomiast o osoby, które w kuchni nie spędzają zbyt wiele czasu, to mogą one zdecydować się jedynie na zakup noża szefa, noża do krojenia pieczywa, a także noża do obierania warzyw i owoców.
Cena
W przypadku zakupu dobrego noża cena odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ produkt, który kosztuje zaledwie kilka złotych, z pewnością zbyt długo nie posłuży, jednak osoby, które w kuchni nie spędzają zbyt wiele czasu, nie powinny inwestować w nóż, który kosztuje kilkaset czy też kilka tysięcy złotych. Noże w granicach ok. 60-100 zł powinny okazać się w zupełności wystarczające, jednak poszukując czegoś bardziej profesjonalnego, warto wyłożyć nawet ok. 300 zł.