Dawniej sprawa była oczywista: deska do krojenia, jak każda inna deska, wykonana była z drewna. Jednak współcześnie wybór wcale nie jest taki jednoznaczny, bowiem na rynku coraz większą popularność zyskują deski do krojenia ze szkła. Jakie zalety mają oba rozwiązania?
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o tym, że jest to wręcz podstawowe wyposażenie, obok noży, garnków czy chochli. I to zarówno w profesjonalnych, olbrzymich kuchniach restauracyjnych, jak też w ich przytulniejszych domowych odpowiednikach. Podczas gotowania zawsze przecież zachodzi konieczność porcjowania składników, a nic nie nadaje się do tego lepiej, niż ostry nóż i funkcjonalna deska do krojenia.
Wykonana jest z drewna. Na tym naturalnym materiale krajono od wieków, wszak najwcześniejsze stoły były właśnie drewniane, a nikt wtedy żadnych specjalnych podkładek nie używał. Można więc śmiało stwierdzić, że drewniana deska to klasyka gatunku. Doskonale sprawdza się także we współczesnej kuchni. Drewno jest tanie i łatwe w obróbce. Dzięki temu można nadać produktowi tysiące przeróżnych kształtów, które mogą poprawić funkcjonalność, choć częściej raczej ją redukują. Możliwe jest także wyposażenie drewnianej deski w specjalne kanaliki i żłobienia, a także otwory czy uchwyty. Wszystko po to, aby poprawić komfort pracy użytkownika.
Wreszcie twarde gatunki drewna są wyjątkowo odporne na mechaniczne zużycie, w tym oczywiście wszelkiego rodzaju nacięcia, czy uderzenia. Egzotyczne gatunki wytrzymują nawet długotrwały kontakt z wodą (deski bambusowe), a szybkie opłukanie w zlewie bez szwanku zniesie każda deska drewniana. Ważne, aby miała szansę wyschnąć.
Duże i grube drewniane deski do krojenia posiadają jeszcze jedną zaletę: są ciężkie. Dzięki temu nie przesuwają się nawet podczas skomplikowanych cięć, czy mocnych uderzeń. Położone na stabilnym blacie, umożliwiają rąbanie kości, czy pracę tasakiem, która wymaga użycia sporej siły.
To szklana deska do krojenia. Na pierwszy rzut oka praca ostrym narzędziem na szklanej powierzchni prędzej czy później musi zakończyć się wyszczerbieniem ostrza lub zarysowaniem tafli. Spokojnie, wcale nie jest tak źle.
Szkło, z którego wykonane są deski do krojenia, ma specjalną strukturę. Po pierwsze jest hartowane, co znacząco podnosi jego wytrzymałość i odporność na uderzenia. Po drugie niektóre modele wykończone są dodatkowo utwardzoną powłoką, którą naprawdę trudno zarysować czy naciąć.
Właśnie ta nieoczywista odporność szkła na ścieranie, nacinanie i innego rodzaju kontakt z ostrymi narzędziami gwarantuje, że deska z tego materiału bardzo długo zachowa wysokie walory użytkowe. Nie będzie się odbarwiać, ani łuszczyć. Szklane deski do krojenia są również absolutnie wodoodporne i nie pochłaniają zapachów, dzięki czemu świetnie sprawdzają się zwłaszcza w kuchni, w której dominują ryby i owoce morza.
Najbardziej oczywistym jest stwierdzenie, że zarówno deski do krojenia z drewna, jak i ze szkła, posiadają wiele zalet. To zdecydowanie utrudnia wybór. Ale ceny obu typów wcale nie są wygórowane, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zakup i szklanej i drewnianej deski. Ta klasyczna przyda się przy “ciężkich” pracach, “futurystyczna” sprawdzi się podczas precyzyjnej obróbki delikatnych składników.